Overwinning HOS Vloerwerk

Verslag van actie bij kantoorpand van HOS en publicatie persbericht

Aangepast 9 november. Naar aanleiding van juridische dreigementen door het advocaten bedrijf van HOS hebben wij de inhoud van dit artikel aangescherpt. Over juistheid valt niet meer te twisten: HOS heeft ons gelijk toegegeven door te betalen, wij hebben gewonnen.

Vandaag heeft Vloerwerk actiegevoerd bij het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf HOS waar we eerder over berichtten vorige week. De actie ging erg goed. We hebben veel flyers uitgedeeld en uiteindelijk zelfs met de baas gesproken. Die was in eerste instantie niet zo blij met Vloerwerk, maar nadat ie even naar binnen was gegaan om stoom af te blazen heeft ie ons te woord gestaan en heeft hij beloofd nogmaals naar Paige haar situatie te kijken. Hij is zich een hoedje geschrokken en zal zo snel mogelijk iets van zich laten horen. En dat is maar beter ook, want volgend weekeinde staat er een tweede picket gepland: maar dan bij één van de hotels die klant zijn bij het schoonmaakbedrijf. We zullen zien of HOS zich aan zijn afspraken gaat houden. Wij zetten in ieder geval door totdat Paige haar geld heeft.

Solidariteitsnetwerk Vloerwerk voert succesvolle actie tegen uitbuiting bij schoonmaakbedrijf HOS

Solidariteitsnetwerk Vloerwerk heeft vandaag succesvol actiegevoerd tegen loonroof bij schoonmaakbedrijf HOS. Eén van de werkers aangesloten bij het solidariteitsnetwerk krijgt nog een kleine 1000,- van het bedrijf, een hoog bedrag waar zij al ruim een half jaar op wacht. Vloerwerk voerde actie tegen deze loondiefstal door middel van een picket. Zij hebben scanderend voor het pand gestaan met spandoeken en ander actiemateriaal om zo het bedrijf te dwingen naar hen te luisteren. Vloerwerk heeft uiteindelijk buiten met de eigenaar kunnen spreken. Tijdens dit gesprek klaagde de eigenaar regelmatig dat werkers lui waren, en dat de actievoerders geen respect voor hem hadden. Toch heeft Vloerwerk vandaag afgedwongen dat er persoonlijk door hem naar de zaak gekeken wordt en dat er zeer spoedig een oplossing komt voor het ontbrekende salaris.


Het schoonmaakbedrijf HOS kwamen tweemaal eerder in opspraak waaronder in 2016 toen het CNV stelde dat HOS via een truc met stukloon het minimumloon ontdook. HOS beloofde verandering maar anno 2017, gaat HOS toch de fout in. De werker die uiteindelijk bij Vloerwerk aanklopte is altijd verteld dat zij per uur betaald werd, maar dit bleek uiteindelijk toch de controversiële stukloonconstructie waar zij per schoongemaakte kamer betaald kreeg. Hierdoor is zij 562,- aan salaris misgelopen en toen zij notabene ontslag nam, omdat HOS de beloftes niet nakwam kwam daar 400 euro aan uit de lucht gegrepen boetes bij.

Verslag van picket-actie:
Ruim een uur heeft het geduurd voordat Vloerwerk de eigenaar te spreken kreeg. In die tijd hebben zij in de Ferdinand Bolstraat alle passanten aangesproken en geflyerd, veel van hen reageerde positief. Een enkele werker reageerde geschrokken toen zij haar werkkleding bij HOS kwam ophalen en hoorde hoe schandalig het bedrijf met mensen omging.
De eigenaar reageerde eerst woest, ook toen Vloerwerk hem rustig de situatie uitlegde. Hij dreigde dat hij ook wel een groep mensen kende ‘die een stukje sterker dan jullie zijn!”.
Even later kwam hij de betogers nogmaals toespreken, nu op een stuk rustigere toon. Hij bleek uiteindelijk toch onder de indruk van de actie van Vloerwerk en gaf eerlijk toe dat dit soort problemen met salarissen “maandelijks gebeuren”. Vloerwerk heeft hem gevraagd de brief op te zoeken die zij vorige week langs zijn komen brengen waar alle details van de zaak in uitgelegd staan. Hij beloofde er nogmaals naar te kijken en met hen deze week nog contact op te nemen. Mocht hij dat niet doen, dan zal Vloerwerk het er niet bij laten. Aanstaand weekeinde staat er een volgende picketactie gepland, nu bij één van de hotels waar HOS schoonmakers aan levert.

Hieronder een foto van een woordvoerder van Vloerwerk (in shirt) en de baas van HOS (in pak).

vloerwerk in gesprek met HOS

 

Vloerwerk boekte eerder grote successen in hun strijd tegen de wantoestanden bij café´s van uitbater Colak BV in Amsterdam, waar onder andere door flyeracties, brieven en aandacht in de media de praktijk en sfeer in de café’s aanzienlijk verbeterd is. “Toen we bezig waren met Colak hoorden we de verschrikkelijkste verhalen over uitbuiting en intimidatie, echt enorm inspirend om te horen hoe door directe actie en solidariteit zo’n tij kan keren. Echt alleen samen kun je dit soort zichzelfverrijkende bazen een lesje leren. Het lijkt vaak eng en moeizaam, maar als we samen samen strijden hebben we die macht wel. Dat is waar Vloerwerk om draait: solidariteit.”, aldus een woordvoerder van Vloerwerk.
Vloerwerk verwacht dat HOS snel zal reageren en hoopt ook dat zij net zoals bij Colak andere werkers te spreken krijgen, zodat deze zich ook aansluiten en we samen een vuist kunnen maken tegen de laffe roof van salarissen van precaire werkers. “Ik moet er niet aan denken hoeveel mensen er bij HOS uitgebuit worden en simpelweg denken dat dat hoort, dat het zo nou eenmaal gaat in Nederland. Toen ik hier vanuit de VS kwam had ik ook geen idee en had ik gewoon geld nodig. Ik sprak de taal niet en moest het contract direct van ze tekenen.”

Dit bericht zit in:

Categorie: Acties, HOS

Tag: schoonmaak