tata scheurde zijn biceps compenseer daniel

Vloerwerk campagne tegen Tata Steel confronteert hun schaakgrootmeesters

Tata steel en Mabeco hebben nòg niet betaald. Tijd voor actie dus! We begonnen met een pittige aan de poort van Tata… en escaleerden toen door het wereldberoemde Tata Steel Chesstournament te partycrashen. We hadden er plezier in!

Demonstratie bij het Tata Steel Chesstournament
30 januari 12:00 Wijk aan Zee, dorpshuis

Het was ongeveer met z’n 15en dat solidariteitsnetwerk Vloerwerk een actie hield bij smerige Tata Steels schaaktoernooi afgelopen 14 januari. We hadden enorm uitgekeken naar deze actie. Om eens de rollen om te draaien, en Tata kwetsbaar te hebben, en zelf de spelers te zijn. Meer en ook meer intense acties kunnen verwacht worden door zij die rechtvaardigheid en compensatie achterhouden, Tata Steel en Mabeco.

De acties zijn onderdeel van Vloerwerks campagne met Daniel die we hier introduceerden. Het schaakprotest was de tweede actie in levende lijve. De eerste was op 7 januari, toen we naar de poort ging van Tata Steel met spandoeken en een megafoon. We irriteerden de beveiliging door stomweg Daniels werkplek op te lopen, maar wilden nu nog geen verder escalatie. We lieten ons door de bewaking wegsturen, en liepen heel rustig terug, terwijl we onze boodschap heel duidelijk, heel helder, maar vooral heel hard verkondigden. Tata’s hypocriete schijn van rust en orde werd ruw verstoord.

Magnus zit te schaken
gesponsord door vergif. En
Magnus zit te schaken
slachtoffers krijgen niets. En
Magnus zit te schaken
waar denkt die jongen aan? Want
Magnus zit te schaken,
Daniel heb geen baan.

Schaakgrootmeesters geconfronteerd met smerige zaakjes sponsor Tata Steel

Bij de schaaktoernooi actie was het snel duidelijk dat de ‘nette’ schaaklui niet bepaald hadden gerekend op aanwezigheid van gepeupel zoals wij op hun feestje. We hielden spandoeken hoog waarop we het gebrek aan werkveiligheid beklaagden bij Mabeco en de medeplichtigheid van Tata Steel, die Mabeco de hand boven het hoofd houd in zijn strijd voor compensatie voor zijn afgescheurde biceps. Het was een lawaaiig en leuke actie. Over hoe smerig en kut Tata Steel wel niet is kan je natuurlijk ook eindeloos veel leuzen bedenken! We hadden zelfs wat liedjes geschreven. We zorgden ervoor dat de mensen binnen er ook van konden genieten.

Tata Steel
destroys the planet
exploits the workers
And they dont give no fuck NO!

Een aantal van de professionele schaakspelers die stonden te wachten voor het toernooi gaven we flyers over de zaak. We sloten de dag af met een korte demonstratie door Wijk aan Zee waarin we leuzen schreeuwden tegen Tata Steel en Mabeco. Daniel zelf nam de megafoon, leidde de actie, en gaf meerdere roerende toespraken. Hiernaast hebben we ook de pers aangeschreven over de schanddaad van Tata en Mabeco. Daniel is inmiddels door een krant geïnterviewd en meer zal volgen. Alle misdaden van Tata liggen onder het vergrootglas deze dagen en het zal hun niet lukken hun misdaad tegen onze vriend onder het tapijt te vegen! Het zal hun, opnieuw, tot schande maken.

Meer gif // meer winst
ongelukken-ongelukken
Meer gif // meer winst
ongelukken-ongelukken

Het staalbedrijf doet hun best rustig en kalm over te komen, maar wij weten dat de acties hun verontrusten. We weten dat er veel ongelukken gebeuren in Tata Steel en dat veel bedrijven daar buitenlandse werkers huren. Deze buitenlanders worden onderworpen aan de slechtste omstandigheden en met deze acties laten we ook deze werkers weten dat ze er niet alleen voor hoeven te staan.

Demonstratie bij het Tata Steel Chess tournament
30 januari 12:00 Wijk aan Zee, dorpshuis

Meer acties zoals deze zullen georganiseerd worden. Wees paraat.
Wil je met ons meedoen tegen smerige Tata?
Mail info@vloerwerk.org voor meer info.

Dit bericht zit in:

Categorie: Acties, Tata steel