Ons idee

Heb jij weleens een situatie meegemaakt waarin je werd belazerd, en je gewoon geen flauw idee had naar wie je toe kon gaan? Je werd niet uitbetaald, aan de kant geschoven of gediscrimineerd, en het voelde alsof je er helemaal alleen voor stond?

In dit land zijn er veel belangen- en hulporganisaties, ook voor werkgerelateerde problemen. Daar kan je soms terecht, maar vaak genoeg ook niet. Vaak val je tussen de wal en het schip. Je wordt bijvoorbeeld als klant behandeld door een klantenservice, en raakt verstrikt in de bureaucratie. Of je legt je situatie uitvoerig uit, waarop je te horen krijgt dat je wel helemaal gelijk hebt maar dat er niets aan valt te doen. Of dat je een erg breed probleem aankaart dat dan via de politiek moet worden opgelost en dat je daar eigenlijk dan maar op moet wachten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zo af en toe denk je dan verbonden te zijn met iemand van een andere planeet. Dan voel je je dubbel gepakt en machteloos.

We hebben het allemaal meegemaakt en daarom willen wij het anders doen. Wij verwijzen je niet door naar een klantenservice en gaan ook niet allerlei ideologische ver-van-ieders-bed-verhalen ophangen. Wij gaan heel praktisch samen met jou je problemen en de veroorzakers daarvan aanpakken en we weten hoe we dat kunnen doen. En we gaan het niet moeilijker maken dan noodzakelijk. In Vloerwerk is solidariteit het enige principe dat iedereen moet onderschrijven. Wij zijn er voor jou, als jij er voor ons bent. Onze remedie voor de machteloosheid is het verenigen van de machtelozen. Samen staan we sterk.

Laten we onszelf organiseren
Laten we een vrij typisch voorbeeld nemen: de horeca. Of het nou gaat om werktijden, lonen of werkomstandigheden, op sommige plekken is het flink mis. Grote traditionele organisaties, zoals onder andere de Horecabond FNV, klagen over hun machteloosheid. Ze worden niet serieus genomen door de bazen. Ze worden buiten de deur gehouden en daar blijft het min of meer bij. Werkers in de horeca hebben ondertussen meer dan eens het gevoel dat hun omstandigheden blijkbaar ‘normaal’ zijn, en dat er geen alternatief is.

Wij willen in dit land een nieuwe aanpak introduceren. Met die aanpak zien we wél kansen in gevallen die nu als kansloos worden afgedaan. Bij Vloerwerk wachten we niet op wat een ander gaat doen, maar spelen wij werkenden zelf de hoofdrol. Hoe gaat dat dan in een restaurant, als bijvoorbeeld jouw loon niet juist wordt uitgekeerd? We gaan er gewoon héén met een groep om jouw eisen kracht bij te zetten. Als de baas geen sjoege geeft dan blijven we terugkomen. En voeren we de druk op. De horeca is afhankelijk van zijn klanten. Reken maar dat bijvoorbeeld een restaurantbaas jou en ons niet langer kan negeren als we de vrijdag- en zaterdagavonden komen opluisteren met protest.

Vloerwerk: een nieuw maar ook beproefd idee
Wij volgen een principe dat al in 43 steden met succes wordt toegepast door organisaties als de onze. Het principe is afkomstig van het Seattle Solidarity Network of ‘Seasol’, opgericht in 2007. De omstandigheden in Seattle en de problemen die mensen daar tegenkomen kennen wij ook. Wat daar kan, kan dus ook hier. Seasol heeft de afgelopen negen jaar al vele conflicten gewonnen. In die jaren heeft het netwerk steeds wat stevigere campagnes neergezet. In 2014 heeft het bij een restaurant zelfs een succesvolle staking met meerdere werkers georganiseerd. Na afloop behield iedereen ook z’n baan. Eerder betroffen de acties vooral enkelingen, wat ook ons startpunt zal zijn.

Vloerwerk is nog geen grote club, we zijn nu met enkele tientallen. Toch zien we kansen. We willen ook niet hetzelfde doen als bijvoorbeeld de FNV, ‘maar dan beter’. De traditionele organisaties hebben hun rol, wij zien een andere voor ons weggelegd. We gaan concrete problemen op specifieke werkplekken oplossen. Door directe, gezamenlijke actie en solidariteit. Hoe we dat doen hangt natuurlijk af van de precieze situatie en het aangekaarte probleem. In gezamenlijk bedenken wij wat we willen en stippelen we een strategie uit. Met enkele tientallen kom je dan al een heel eind.

Bouwen aan ons solidariteitsnetwerk zal naast vastberadenheid en moed ook een flinke dosis geduld vereisen. Sommige problemen kunnen we vanwege de grootte of complexiteit nog niet aan. Ook beperken we ons tot de regio Amsterdam en omstreken. Dat betekent dus dat we niet iedereen kunnen helpen op de manier die we voor ogen hebben. We hopen dat niemand zich hierdoor tegen laat houden naar ons toe te komen. Iedereen die bij ons aanklopt wordt serieus genomen, en we zullen altijd kijken wat we kunnen doen. En hoe sterker we worden, hoe meer we kunnen doen.

Sterker worden door voor elkaar op te komen
Dit alternatief gaan we opbouwen op een heel simpele, eigenlijk vanzelfsprekende manier. Als wij jou helpen, verwachten we dat je er de volgende keer ook bij bent voor anderen. Solidariteit is niet gratis. Wij zijn ook geen activisten die ‘iets gaan doen voor de wereld’. Vloerwerk doet het met en door de mensen die het aangaat. Zelfactiviteit, directe actie en solidariteit. Zo willen we organiseren  en telkens meer mensen aantrekken. Zo willen we het idee verspreiden dat je het niet hoeft te pikken, dat je er wat aan kan doen. Dat we samen onze problemen kunnen oplossen. In de kolom hiernaast vindt je het verhaal van José, een schoonmaker en tuinman uit Seattle. Hij werd genaaid door zijn opdrachtgevers maar wist met Seasol zijn recht te halen. Dit verhaal is voor ons een sprekend voorbeeld.

Lijkt dit je wat? Wil je meer weten of meedoen? Of heb je zelf een probleem dat je aan ons voor wilt leggen? Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.