kaaswinkel

Maanden achterstallige toeslagen voor kaasboer; wat betekent Vloerwerk voor hem?

Gerard had enkele ruggen onregelmatigheidstoeslag van zijn werk tegoed. Via de rechter dwong hij het bedrag af. Hij sloot zich ook aan bij Vloerwerk, wat sommigen overbodig zouden vinden. Gerard: “Vloerwerk is sneller en geeft meer genoegdoening dan de rechter”. We interviewen hem over deze zware bevalling.

Werken bij de Mannen van Kaas: toeslag voor onregelmatigheid, wat is dat?

In augustus 2015 begon ik te werken bij HED Kaas (later omgedoopt naar De Mannen Van Kaas). Zij runnen verschillende kaaswinkels in Amsterdam, waaronder het Amsterdam Cheese Museum op de Prinsengracht en de Amsterdam Cheese Delicacy in de buurt van de Oudezijds Voorburgwal. Vol enthousiasme ging ik aan de slag en ik nam gretig diensten aan die in de avonduren of in het weekend plaatsvonden. Mijn toenmalige vriendin werkte in een restaurant en onze schema’s vielen op deze manier vaak samen. Ik heb vanaf mijn studietijd vaak langere tijden in winkels gewerkt, winkels waar ook op onregelmatige tijden werd gewerkt. Zodoende was ik bekend met onregelmatigheidstoeslag, dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld op zondag 200% van je loon krijgt. Veel wist ik er echter nog niet van af.

Door een collega werd ik er op den duur op gewezen dat het personeel van HED Kaas deze zogeheten onregelmatigheidstoeslagen niet uitbetaald kregen. “Hé? Waarom niet dan?” vroeg ik. “Gewoon niet. Je krijgt ze gewoon niet uitbetaald.” Hij was er gefrustreerd over en hij wist me dan ook geen goede reden te geven voor het uitblijven van de betaling van deze toeslagen. Ik ging bij mijn manager, waar ik een goede band mee had, informeren hoe de vork precies in de steel zat. Hij vertelde me dat de eigenaren dit al zolang dat hij er werkte op deze manier deden. “En je hebt nooit gedacht om er wat aan te doen?” vroeg ik hem. “Nee, ze gaan er toch niets aan doen” antwoordde hij.

Wat te doen bij een arbeidsconflict over toeslagen in een kaaswinkel

Je had een duidelijk probleem. Was de oplossing dan ook niet voor de hand liggend?
Niet direct. Ik had al gauw door dat er meerdere collega’s van me op de hoogte waren van het probleem, maar dat ze tegelijkertijd niet erg gemotiveerd waren om er iets aan te doen. Ze waren of bang om hun baantje te verliezen, of het kon ze niet schelen omdat ze binnenkort ergens anders zouden werken. Ik begreep er helemaal niets van. Ik zag het als diefstal en dat doe ik nog steeds. Van praten met de eigenaren verwachtte ik al weinig. Want als ze mij gelijk gaven dan moesten ze iedereen de volle pond betalen. Dus ik bereidde me goed voor en deed onderzoek.

Welke opties heb je daarbij overwogen?
In eerste instantie wilde ik kijken of ik ervoor kon zorgen dat de arbeidsinspectie zou langskomen. Maar toen ik op hun website keek zag ik dat je ten minste de gegevens van drie medewerkers moest hebben om ook maar iets bij hun gedaan te krijgen. Een korte rondvraag maakte zoals gezegd al gauw duidelijk dat niemand ook maar enig risico wilde nemen. Ik was behoorlijk teleurgesteld, maar liet me niet uit het veld slaan.

Alleen op zoek naar raad en hulp

Ook ging ik op internet zoeken naar hulp bij arbeidsonrecht en zo kwam ik bij Vloerwerk terecht. Ik stuurde een e-mail en sprak af met iemand van Vloerwerk. Ze legden me uit dat Vloerwerk een solidariteitsnetwerk is en op wat voor manier iedereen elkaar helpt. Het sprak me heel erg aan, maar ik was nog niet volledig overtuigd.

De collega die me in eerste instantie op de misstanden had gewezen, werkte inmiddels niet meer voor HED Kaas en was naar een advocaat gestapt. Ik besloot ook om mijn opties open te houden en langs het Juridisch Loket te gaan. Ze waren bereid mij juridische hulp te geven.

Op het juiste moment de baas confronteren

Februari 2017 was ik winkelmanager geworden van het Amsterdam Cheese Museum. Ik voelde me steeds meer verantwoordelijk voor het personeel. In de tijd erna via de e-mail duidelijk gemaakt dat de eigenaren zich niet aan de CAO en daarmee niet aan de wet hielden. Pas in augustus hadden we onze eerste meeting om het over het reilen en zeilen van de winkel te hebben die ik inmiddels al een half jaar aan het runnen was. In die meeting heb ik in duidelijke woorden gezegd dat de eigenaren zich niet aan de wet hielden. Dit werd vervolgens door één van hen ontkent. Dat onderbouwde hij met de claim dat de CAO niet de wet is en dat het slechts om een richtlijn ging. Onzin natuurlijk.

Tof dat je je bazen zo confronteert. Maar dat gesprek liep dus op niets uit? Wat deed je daarna?
Ik hield me voorlopig even koest. De eigenaren waren duidelijk geschrokken dat ik hun met de neus op de feiten had gedrukt en ze gingen me dan ook uit de weg. Ze bezochten hun eigen winkel vaak op momenten dat ik er niet was of gingen snel weer naar binnen en weer naar buiten. Ik nam aan dat ze niets aan hun beleid zouden veranderen en dat ze liever hun kop in het zand staken. Ik wachtte dus af totdat ik iets anders had gevonden of tot mijn volgende contract. Uiteindelijk werd bij de eerstvolgende mogelijkheid mijn contract niet verlengd. Ik werd natuurlijk afgescheept met een onzinreden en ik was niet verbaasd dat ze me hadden ontslagen. Vervelend vond ik het wel.

Contract niet verlengd na protest

Wat rot voor je. Maar nu had je wel je handen vrij.
Klopt, ik kwam ook vrijwel meteen in actie. Na mijn ontslag besloot ik voor de optie bij het Juridisch Loket te gaan. Het voelde voor mij als de veiligere optie, maar dit bleek vooral een langdurige optie te zijn. Ik dacht dat ik met behulp van een advocaat afstand tussen mij en mijn oud-werkgevers kon creëren, want ondanks dat zij bang voor mij waren, was ik ook bang voor hen. Ik kreeg een advocaat toegewezen en van tevoren had ik al uitgerekend om hoeveel geld het ging. Na een herberekening bleek het om nog meer geld te gaan, bijna 7.000 euro!

Wat een bedrag zeg. Dus je besloot het juridische pad te bewandelen, waarom ben je dan toch aangesloten bij Vloerwerk?
Ik maakte mijn beslissing destijds op basis van de informatie en ervaringen die ik had. Ik had geen ervaring met Vloerwerk en had van mijn oud-collega gehoord dat hij succes had geboekt met zijn advocaat tegen mijn oud-werkgever. Dat wil echter niet zeggen dat mijn keuze destijds de beste was, of dat er zoiets is als de juiste keuze wanneer je met een soortgelijk probleem te maken krijgt. Het enige wat je fout kan doen in mijn ogen is als je niks doet. Ik vind het dan ook erg jammer om te zien dat heel veel van mijn oud-collega’s (nog steeds) geen actie ondernomen hebben.

Succesvolle juridische weg, maar toch Vloerwerk

Ik heb me dan ook aangesloten bij Vloerwerk voor diegenen die besloten hebben om wel actie te willen ondernemen. Ik heb het nu niet alleen over mijn oud-collega’s, maar over mensen die tegen problemen op de werkvloer aanlopen in het algemeen. Ik weet dat je door je werkgever opeens in een vervelende positie terecht kan komen doordat hij of zij besluit om zich niet aan de wet te houden. Jij moet dan veel moeite steken in het krijgen van je recht en het halen van je geld, maar het alternatief is dat een werkgever wegkomt met diefstal. En dat is nog veel erger.

Om heel eerlijk te zijn keek ik in het begin de kat nog behoorlijk uit de boom bij Vloerwerk, maar ik werd gaandeweg enthousiaster. Actievoeren met anderen bleek ontzettend goed te werken en de licht scepsis die ik in het begin had was gauw verdwenen. Ik merkte ook dat het een stuk meer voldoening geeft om een werkgever direct te confronteren met wanpraktijken zoals diefstal.

Wat doe je zelf volgende keer? Juridische pad, Vloerwerk, of hangt het er van af?
Ik ga zeer waarschijnlijk voor Vloerwerk gaan. Zoals ik al eerder zei zou het me meer voldoening geven en is het juist fijn om samen met gelijkgezinden aan de slag te gaan of actie te voeren. Ik denk achteraf gezien ook dat veel van mijn oud-collega’s eerder geneigd zouden zijn om zelf hun onvrede uit te spreken als ze mij samen met Vloerwerkers in actie zouden zien. Nu moesten ze het hebben van e-mails en rumoeren die zich ongetwijfeld binnen het bedrijf verspreiden over mijn rechtszaak tegen mijn oud-werkgevers. Ik weet nu heel goed wat meer een impact gemaakt zou hebben: Vloerwerk.

Ook heb ik ervaren dat Vloerwerk heel snel dingen gedaan krijgt. Ik heb in juli dit jaar dan eindelijk het aan mij verschuldigde bedrag mogen ontvangen en ik was al sinds maart vorig jaar bezig. Bijna anderhalf jaar! Bij Vloerwerk heb ik nog geen een zaak meegemaakt waarbij het zo lang duurde.

 

De foto bij dit artikel is niet de kaaswinkel in kwestie maar een volstrekt willekeurige kaaswinkel.

Dit bericht zit in:

Categorie: Algemeen

Tag: juridisch, Mannen van Kaas