Vloerwerk Filmavond (26-1): Riff Raff

‘A bitter-sweet comedy’

Regisseur: Ken Loach 1991

De film Riff Raff gaat over een jonge bouwvakker in het Londen van Margaret Thatcher. Een sociaal huurblok word gerenoveerd voor yuppen-appartementen. Hij is zelf dakloos en kraakt met zijn maten van de bouwplaats een woning. Ook zijn er problemen met de baas en er is zelfs een love story. Ken Loach staat bekend om zijn ‘kitchen sink’-drama’s, en Riff Raff is veruit één van de beste van zijn films. Dit waarschijnlijk omdat het script is gebaseerd op een toneelstuk dat is geschreven door een bouwvakker, en dat bijna alle acteurs ook allemaal echt in de bouw hebben gewerkt. Sterker nog, deze film heeft na 35 jaar niks aan actualiteit ingeboet. Een van de acteurs is Ricky Tomlinson, die in de jaren ’70 onterecht 2 jaar in de bak heeft gezeten omdat hij betrokken was bij een militante vakbondsgroep van bouwvakkers. Het was al duidelijk dat hij er in was geluisd, maar in 2017 is officieel bekend geworden dat de Special Branch (de Engelse AIVD) de groep had geïnfiltreerd. Die heeft er alles aan gedaan om de groep autonome bouwvakkers te breken.

Voor de film is er een korte introductie over de film en wordt er iets vertelt over de en ‘Shrewsbury Two’ (waarvan Ricky er 1 van was), de “Building Workers Group” en het schandaal rond de ‘Blacklisting’ van duizenden bouwvakkers in de UK door de grote bouwbedrijven die samenwerkten met de Special Branch en politie.

wanneer: vrijdag 26 januari

Deur open om 19:30, film begint om 20:30. Ook zullen we voor wat versnaperingen zorgen.

Waar: Pieter Nieuwlandstraat 93 te Amsterdam

Dit bericht zit in:

Categorie: Algemeen

Tag: sociaal