CED: Oog van de orkaan of oplossing nabij?

Wij gingen met een dozijn Vloerwerkers het kantoor van CED in Capelle aan den IJssel binnenlopen om een gesprek te eisen. Dat was het plan. Dat waren we aan het organiseren. Een Vloerwerker was al tweemaal langsgeweest om hun kantoor goed in kaart te brengen. Negeert CED ons? Laat ze dit maar eens negeren. Die week was ook onze eerste agendavloed geweest. We verstoorden niet langer zomaar de eerste-lijn telefonisten, we verstoorden de workflow van management. En nu dit. We lopen natuurlijk wel vaker kantoren of bedrijven binnen als Vloerwerk en er is niets illegaals aan. Het blijft evenwel een spannende actievorm. En de spanning, de angst, de anticipatie, die nam voelbaar toe.

Dan bereikt ons het bericht dat de directie van CED de werker in kwestie een mail heeft gestuurd. 3 dagen voordat ons bezoek gepland is. In die mail wordt onder andere een uitnodiging gedaan voor een gesprek. Dus in plaats van dat wij verder escaleren moeten we onze plannen herzien. Onze planning is ingehaald door ontwikkelingen en we moeten samenkomen om opnieuw de situatie te analyseren en een strategie te formuleren. De campagne is dus niet stopgezet en ook nog niet gewonnen. Het nieuws veroorzaakte wel een grote ontlading in Vloerwerk.

De mail van CED betekent een tactische overwinning voor Vloerwerk. De strategie van CED bestond in de eerste plaats uit ons dood te zwijgen. Onze strategie bestond en bestaat uit een groeiend bondgenootschap in toenemende mate legale maar verstorende acties uit te laten voeren op de infrastructuur van CED gecombineerd met groeiende fysieke acties bij hun Amsterdamse kantoor en publicaties online en ten slotte zijn er de autonome solidariteitsacties. Schriftelijk boden wij CED tot drie maal toe een uitweg middels een gesprek met ons. Hun strategie blijkt nu mislukt te zijn. De radiostiltes waarmee zij onze op onzekerheid trachtten in te werken is doorbroken. In plaats van onze onzekerheid hebben zij ons zelfvertrouwen versterkt. Effectief is in deze campagne Vloerwerk zelfs tweemaal zo sterk geworden als dat was eind 2020.

Dus hoe nu verder? Wij hebben CED gezegd dat wij een collectief zijn en dat als zij het willen hebben over de acties dat ze zich tot Vloerwerk dienen te richten. Maar we moeten ons niet in de val laten lokken en ons momentum laten verlopen. Niet argumenten maar acties zijn belangrijk. De agendavloed en andere acties (er is nog zo veel) gaan door tot we winnen of de strijd staken. Iedereen die al heeft deelgenomen, hoe klein ook, mag trots zijn op zichzelf en bovenal op elkaar. Maar we zijn er nog niet dus we roepen je op om opnieuw klaar te staan en deel te nemen. De volgende collectieve agendavloed valt op 12 mei.

Wil je meedoen? Bel Sjerp op 0616541143 of mail info@vloerwerk.org.

Dit bericht zit in:

Categorie: Acties, CED

Tag: nieuwsbrief