vloerwerk ultimatum brieven aan CED Marisella

Marisella / CED: onze grootste en meest gewaagde campagne ooit, ligt op koers.

“Wij nemen deze zaak hoog op” schreven we in onze eerste brief aan CED. Ze ontsloegen hun trouwe medewerker Marisella de Cuba nadat nazi-trollen CED online lastig hadden gevallen. Inderdaad is dit geen gewone zaak, gezien de impact, de schaal en de tijd. Het dwingt ons de eigen tradities en methoden opnieuw te bekijken. Sterker nog, we gooien de boel open. We roepen bevriende organisaties op mee te strijden. De solidariteit is tot nu toe fantastisch.

Ja, daar sta je dan met je actiemethoden: lockdown, avondklok, thuiswerken. Hoe zet je toch middels directe actie reëel druk? Hoe organiseer je een campagne zonder grote actievergaderingen? Een onmogelijke missie, leek het eerst. Dan bedenken we toch iets nieuws. Bedrijven als CED hebben in hun telefoonlijnen voor hun bedrijfsvoering essentiële infrastructuur. Vloerwerk is dus een belcampagne begonnen. We hebben net de vriendelijkste fase gehad met ongeveer 30 belletjes per dag. Tijdens fase 1 belden we ook naar een beperkt aantal nummers. Binnenkort fase 2.

Het is ook wel lachen om te bedenken wat je nu weer tegen die telefonisten gaan zeggen anders dan dat je je zorgen maakt over dat CED mensen ontslaat vanwege politiek activisme. Zo bellen mensen voor vacatures en zinkende boten. CED werkers hebben ondertussen een interne memo ontvangen, blijkens een zinnetje dat vaak herhaalt wordt “over die collega worden geen mededelingen gedaan aan derden”. De meerderheid van de CED werkers staat evengoed wel open voor een goed gesprek. “Het gaat jullie tenslotte ook aan, het is jullie werk, het is jullie wereld”, zeggen we.

Praktische solidariteit van andere werkersgroepen

De praktische solidariteit van de IWW, de Vrije Bond en andere vrienden zorgt er voor dat we ruim boventallig waren in de eerste ronde acties. Dit hebben we ook bewust opgezocht. We bereiden ons namelijk voor op een lange strijd. Het kan zomaar maanden duren voordat CED overstag gaat. Omdat we maanden willen kunnen escaleren moeten we nu ruim zitten en onze kracht sparen. Dit wordt dus inderdaad de grootste Vloerwerkactie ooit.

CED is begin deze week opnieuw uitgenodigd om met ons om te tafel te gaan. Wij eisen een gesprek met het management om dit conflict op te kunnen lossen.
Als je in de gelegenheid bent kom dan vooral naar de actievergadering.

3 april social in het Noorderpark

Zeker nu we zo hard organiseren en bezig zijn is het belangrijk samen te chillen! Alle Vloerwerkers, bondgenoten en vrienden zijn welkom. We gaan niets ingewikkelds doen, we maken het gewoon gezellig. Ben je er wat langer niet bij geweest, kom dan ook lekker bijpraten. We missen je!

Griekse vrienden zetten een voorbeeld neer in de tuinbouw.
Brute actie tegen loonroof temidden de Westlandse kassen.

Enige tijd geleden publiceerden we hier een drietalig interview met Nikoletta, een organizer van Stop Human Trafficking. Ze zijn een centrale schakelkast voor Griekse immigranten in de ellende of in verzet. De werksituatie van vele Griekse immigranten is abominabel, met de inmiddels vertrouwde extreme uitbuiting van de moderne slavernij. Een Grieks echtpaar in het Westland moest 6 dagen per week 10-11 uur per dag werken in kassen en kreeg hiervoor enkele keren een paar honderd euro. Niet betalen dus niet werken, zeiden ze. Maar vervolgens hadden ze niet meer dan de kleding aan hun lijf over.

Met Stop Human Trafficking berekenden ze hoeveel ze nog tegemoet kregen; beide duizenden euro’s. Ze stuurden brieven waarin ze de bazen aanmaanden te betalen, maar die gaven geen sjoege. Samen met andere werkers-groepen organiseerden ze een actie tussen de kassen. ‘Ze kwamen na werktijd dus er was niemand meer. Wat nu? Dus besloten ze naar het huis van de baas te gaan. Die was bóós: het was stipt Hollandse etenstijd. Dingen kwamen toen evengoed wel in beweging. We hopen op een goede afloop en blijven in goed contact.

Sjerp kreeg niet betaald voor ZZP werk

Sjerp zit al maanden in de shit. Een aanbod van een vastgoedcowboy nam hij gretig aan en bouwde een app. Vervolgens weigeren die vastgoedhandelaren de paar honderd euro neer te leggen ondanks geleverd werk. Een paar jaar geleden haalde Sjerp al zijn gram bij een opdrachtgever via Vloerwerk. Toevallig tegelijkertijd kwam nog een ZZP’er binnen die niet betaald was. Zou Vloerwerk een antwoord kunnen bieden aan sores van de ZZP’ers? Het zou mooi zijn. In ieder geval is de kans aanwezig dat we binnenkort met een groepje de Zuid-as gaan bezoeken.

Doe mee met de acties.

Dit bericht zit in:

Categorie: Algemeen, CED

Tag: Grieken, nieuwsbrief, ZZP