Rupsje nooit genoeg CED

CED liegt dat het gedrukt staat - "De waardespecialist"?

Read English version here

CED zegt het een en doet het andere. “De waardespecialist” noemt het bedrijf zichzelf. Maar in hoeverre sluit waar CED zegt voor te staan aan bij wat het bedrijf daadwerkelijk doet. In ons vorige artikel over CED las je dat CED niets anders wil dan groeien, groeien en nog eens groeien. Maar kan dat wel samengaan met goede, betrouwbare dienstverlening en een fatsoenlijk personeelsbeleid? Het antwoord is “nee.”

Een eerste blik op de website van CED geeft direct weer waar het bedrijf voor zegt te staan. Een van de eerste zinnen die je als bezoeker op de website tegenkomt luidt: “CED beschermt en behoudt wat van waarde is in iemands leven.” Iets zeggen en iets ook daadwerkelijk waarmaken zijn niet hetzelfde. Zoveel wordt ook duidelijk als je kijkt naar de moeilijkheden waar Marisella de Cuba mee te maken kreeg. Haar werkgever CED wist al 5 jaar wat voor haar van waarde is, maar zodra nazi club ‘Vizier op Links’ op twitter met veel geschreeuw hun beklag doen over haar activisme wordt Marisella zonder pardon op straat gezet.

De slogan van CED luidt: “Wat van waarde is, moet van waarde blijven.” Ervaren en deskundig personeel is van waarde voor de kwaliteit van de dienstverlening van CED. CED zegt dat wat van waarde is van waarde moet blijven. Maar zet daar minimumloon, personeelstekorten en een groeiende pool aan flexwerkers tegenover. Wederom zegt CED het ene, maar doet vervolgens compleet het tegenovergestelde. “Wat van waarde is moet zoveel mogelijk uitgeperst worden” lijkt een passendere slogan.

Wat van waarde is moet zoveel mogelijk uitgeperst worden

CED maakt er geen geheim van steeds verder te willen groeien. Op de website pocht het bedrijf met de overname van het Franse Eurexo en het feit dat CED marktleider is in Nederland. De ambitie stopt dus niet bij de grenzen. CED heeft zichzelf op haar beurt maar weer al te graag laten overnemen door BlackFin. Deze ambities gaan gepaard met afname in de kwaliteit van de dienstverlening. Het doel is namelijk niet meer om zo goed mogelijk te zijn, maar om zo veel mogelijk winst te maken. Personeel wordt gezien als een kostenpost en niet als mensen die de daadwerkelijke waarde aan CED en haar klanten levert.

De klant is koning, maar wie is de klant?

Dat de aandeelhouder en niet de klant nu de belangrijkste groep is voor CED moet dan ook niet als verrassing komen. Je ziet dit ook terug in het management. In oktober 2018 geeft oud-CEO Hans Coffeng aan dat hij “blij is met de ervaren derde man aan het roer: ‘In de persoon van Goffinet verzekeren we ons ervan dat we de focus en ‘knowhow’ in huis hebben om onze dienstverlening nóg efficiënter en kosten effectiever te maken voor onze klanten.” Maar zijn die klanten nou mensen die bijvoorbeeld de coronabellijn bellen of zijn dat de aandeelhouders?

Er vallen twee dingen op. Hans Coffeng heeft inmiddels het schip verlaten en de voorgaande loopbaan van Goffinet. Hans Coffeng “maakt na acht jaar als CEO leiding te hebben gegeven aan CED Group, plaats voor nieuw leiderschap … per 1 maart.” We moeten er maar vanuit gaan dat het om 1 maart 2021 gaat, omdat CED blijkbaar geen waarde hecht aan nauwkeurige berichtgeving. Hans Coffeng was in eerste instantie dus blij met de “ervaren derde man aan het roer”, maar een paar jaar later besluit hij algeheel te vertrekken. Misschien was Coffeng toch niet zo blij met de komst van Goffinet of is hij naar buiten gewerkt.

Laten we kijken naar de achtergrond van Goffinet. Hij heeft, volgens de website van CED, bij KMPG gewerkt. Zou dat de tegenhanger van KPMG zijn? We zullen het nooit weten. Verder werkte hij bij Bain & Company, Barclays Bank en Euroclear: allemaal actief in de financiële sector en met andere woorden niet in de schadeafhandeling. En door wie wordt hij daarin bijgestaan? Damien Lestang van BlackFin natuurlijk! Gespecialiseerd in overnames en perfect voor de ambitie van CED om steeds meer te groeien, groeien en nog eens groeien.

“Je moet gaan en staan waar je wilt.” Maar geldt dat voor iedereen?

Verder beweert CED dat je de mogelijkheid moet hebben “om te gaan en staan waar je wilt.” Ook die vlieger lijkt niet voor iedereen op te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld in het weekend jouw politieke opvattingen uitdraagt, ben je de dag erna bij wijze van spreken niet meer welkom bij je eigen werk. CED is met het ontslaan van Marisella de Cuba gezwicht voor het extreemrechtse, lafhartige Vizier op Links die andersdenkenden intimideert en bedreigt. CED is hierdoor medeplichtige geworden.

Lees hier meer over hoe Vizier op Links activisten monddood probeert te maken.

Doe mee met de acties.

Dit bericht zit in:

Categorie: CED

Tag: Marisella de Cuba, Waarden