vloerwerk osdorp picket tegen bleckmann bij MS Mode

Ondanks opnieuw politie-ingrijpen geslaagde dubbele picket MS Mode Osdorp & Bijlmer

Joery* is ontslagen bij Bleckmann, omdat hij kritiek leverde op onveilig en respectloos gedrag van leidinggevenden. Sinds eind september voeren we daarom actie. Twee weken geleden stonden we al bij MS Mode in Osdorp, waar onze actie onterecht werd beëindigd door de politie. MS Mode is een belangrijke klant van Bleckmann, en Joery deed veel werk voor hen. Deze keer stonden we gelijktijdig bij MS Mode in Osdorp en MS Mode Bijlmer om hen op te roepen Bleckmann aan te spreken op de situatie, met onze grondrechten en de APV bij ons. Het mocht niet baten – opnieuw werd de actie in Osdorp beëindigd door de politie. Toch waren de acties erg geslaagd, veel voorbijgangers lieten hun steun blijken en MS Mode voelde duidelijk weer druk. Op naar vrijdag 6 december: demonstreer mee tegen onzin-ontslagen!

Rond 13.00u verzamelden we in de Bijlmer voor een picket bij MS Mode. Eerst even voorbespreken. Het plan: een uurtje naast de deur staan van MS Mode met borden, en flyers uitdelen aan klanten en voorbijgangers. En wat als de politie komt? We besloten wel onze rechten te benadrukken, maar verder geen risico op arrestatie te lopen. Al tijdens het voorbespreken van de actie, kwam er een vrouw op ons af die een flyer van ons wilde. Ook zij was onterecht ontslagen. We lieten haar weten dat ze met ons contact kon opnemen, en dat ze er niet alleen voor stond. Tijdens de actie was er ook veel herkenning en sympathie van voorbijgangers. De winkelmanager van MS Mode wilde ons het liefst weg hebben, maar daar konden we natuurlijk geen gehoor aan geven. De effectiviteit van onze actie hangt juist voor een flink deel van af, dat we bij hen voor de deur staan.

Voor de meeste actievoerders in de Bijlmer was het de eerste Vloerwerk-actie. De campagne heeft er voor gezorgd dat meer mensen zich aan hebben gesloten bij Vloerwerk, en dat meer van ons actief zijn geworden. Dat vertaalt zich niet alleen in slagkracht, maar ook in veel nieuwe inzichten en ideeën. Een van ons die om de hoek woonde, kwam met het idee om ook buiten campagnetijd te flyeren in de Bijlmer. Op de flyer mocht wel wat meer suggesties gegeven worden wat iemand kan doen als ie het met ons eens is, zei een ander. En zo’n actie kan toch ook wel eng zijn voor de medewerkers van MS Mode, droeg een derde aan. Dat is natuurlijk niet onze bedoeling. We willen ook solidair met hen zijn. Misschien een aparte flyer maken, voor hen? Of een bosje bloemen?

Een ander punt dat naar voren kwam: moet je je ID-kaart wel laten zien als de politie daarom vraagt? We zoeken het nog even uit, maar in lijn met wat we hadden afgesproken deden we er niet moeilijk over. Na zo’n driekwartier kwam de politie langs, en gaf ons na enig overleg te weten dat we er nog een kwartier mochten staan. Anders kwamen ze terug. We vonden het eigenlijk wel prima, al kreeg een enkeling spontaan last van opstandige gevoelens. Dan waren we toch al van plan om te vertrekken. Het was een mooie actie geweest. Zoals één van de aanwezigen na afloop zei

“Ik vond het mooi dat er mensen hoop leken te krijgen […] dat je opkomt voor diegenen die het wel zouden willen maar niet durven of niet weten hoe.”

Picket in Osdorp opnieuw door politie beëindigd

Twee weken geleden werd al actie gevoerd bij MS Mode in Osdorp. Toen werd de actie door onrechtmatig politie-ingrijpen beëindigd. Daarom hadden we ons deze keer goed voorbereid wat betreft onze rechten. Zowel in de grondwet als de APV staat dat een actie als de onze “niet aan voorafgaand verlof” mag worden onderworpen. Vertaling: je hebt er geen vergunning ofzo voor nodig, het mag gewoon. Bij beide acties hadden we daarom een protestbord bij ons met de betreffende teksten. Dus verzamelde een andere groep vloerwerkers zich rond dezelfde tijd als in de Bijlmer, om ook in Osdorp weer actie te voeren. Met protestborden deelden ze flyers uit en riepen ze leuzen tegen het ontslag van Joery en de rechteloosheid van flexwerkers in het algemeen. Ook hier kon de actie op veel sympathie rekenen. En ook hier ontmoetten wij iemand, die ook onterecht was ontslagen.

Al snel stapten twee politie-agenten op hen af, die hen vertelden dat ze hier niet mochten staan. Waarom dan niet, meneer de agent? “Je hebt een vergunning nodig.” Maar er is helemaal geen vergunningstelsel. “Die discussie gaan we niet aan. Je moet hier weg.” Maar waarom dan? “Je hebt geen vergunning.” Ook hier had de groep afgesproken het niet op arrestaties te laten aankomen, dus vertrokken we maar.

In ons hoofd zitten we ook al bij de open actievergadering morgen en de volgende actie: de demonstratie op vrijdag 6 december, om 15.00u. We zijn er druk mee bezig geweest en zullen dat ook blijven. We hebben contact gezocht met 22 verschillende groepen en partijen of afdelingen daarvan, om ze uit te nodigen voor de campagne en de demonstratie. We hebben een persbericht verstuurd. We hebben posters verspreid in sociale centra en daarbuiten. We hebben tijdens andere bijeenkomsten en demonstraties opgeroepen voor 6 december. En op de flyers die we uitdelen tijdens de pickets wordt ook opgeroepen voor de demonstratie. Ik vergeet vast nog het een en ander. Oh ja, we hebben bijvoorbeeld ook een facebook-evenement aangemaakt.

Wij hebben er in ieder geval zin in. Want actie is nodig, geeft hoop en geeft je een gevoel van kracht. Want samen sta je sterk. Kom je ook?

demonstratie tegen onzin ontslagen door bleckmann beiraweg amsterdam flexwerk

*Een pseudoniem

Dit bericht zit in:

Categorie: Acties, Bleckmann