ZZP'er wacht maanden op geld, actie met Vloerwerk regelt het snel

Primeur voor Vloerwerk: met een ZZP’er actievoeren. Vloerwerk is er voor alle werkers maar voor alles een eerste keer. Ook deze strijd hebben we succesvol afgerond.

De zaak begint midden 2017. S krijgt van zijn opdrachtgever een klus zoals velen binnen. Het is iemand waar hij al jaren mee samenwerkt. Een in Zuid-Azië uitbesteedde webshop rammelt. De eindklant is ontevreden. S moet het snel rechtzetten en varia nieuwe functionaliteiten realiseren. Augustus 2017 is de klus geklaard. De opdrachtgever wordt betaald door de eindklant, maar S mag fluiten naar zijn deel. Omdat S al jaren met dit bedrijf samenwerkt wil hij het niet op de spits jagen. De opdrachtgever wordt om de zoveel tijd herinnerd aan zijn schuld. Telkens zei hij op dat moment even geen geld te hebben, maar dat hij snel zou betalen. Het is voor S een lastig dilemma, zowel zakelijk als persoonlijk. Maar zo legt hij uit:

“In januari was ik er wel een beetje klaar mee. Ik had zelf erg weinig geld en gaf hem een allerlaatste kans. We spraken af dat hij zou aanbetalen op een bepaalde datum, maar ook die datum werd weer gemist. Hierna volgde nóg een aller-aller-laatste kans Je voelt je zo voor lul gezet op zo’n moment. Dus op de eerstvolgende Vloerwerkvergadering had ik een agendapuntje.”

 

S is al vanaf het begin actief betrokken bij Vloerwerk. Zoals altijd, was de eerste stap dat we een eisenbrief sturen naar de baas of opdrachtgever. Onze boodschap was duidelijk: betaal binnen 2 weken, of we nemen verdere stappen.

Opdrachtgever stuurt advocaat op zijn progammeur af

In plaats van gewoon te betalen, stuurt de opdrachtgever een advocaat op ons af! Daar had hij blijkbaar wel geld voor. Hij beschuldigt S van schending van zijn intellectueel eigendom. Dit omdat hij het werk dat hij voor hem had gedaan in zijn portfolio had gezet. Het zou S €100,- per dag gaan kosten! En dat terwijl de opdrachtgever S in het verleden toestemming hiervoor had gegeven, en het stond al jaren op de website van S. Het was, kortom, een vrij lompe poging tot intimidatie. Net zoals eerder bij de HOS-campagne lieten wij ons niet intimideren en we wimpelden hem van ons af. Na een paar dagen trok de opdrachtgever opeens zijn eis in – kennelijk had hij zelf ook wel door dat het nergens op sloeg. 1-0 voor ons!

Alleen nog geen geld. We maakten ons op voor de campagne. Nu begon het natuurlijk voor ons pas. Voor deze wanbetaler hadden we een leuk pakket aan verrassingen in petto. De gefaalde intimidatiepoging had ons gesterkt in onze overtuiging en het vertrouwen in onze eigen kracht. “Met deze campagne draaiden we mooi de boel om,” vertelt S, “het voelt goed om je recht op te eisen.”

Een belangrijke overwinning, eerste met ZZP

Onverwacht gaf de opdrachtgever toe, kort voor het verstrijken van de deadline van 2 weken. Hij betaalde de volle mep. Blijkbaar was de dreiging die uitging van onze reputatie genoeg: S had hem dan ook al eerder uitgebreid verteld over wat hij bij Vloerwerk doet.

We vinden dit ook een mooie overwinning omdat dit de eerste keer is dat een ZZP’er via ons netwerk zijn recht haalt. Nu kan Vloerwerk echt zeggen dat we er voor alle werkenden zijn ongeacht de werkvorm. Laat iedere ZZP’er het weten. En bij Vloerwerk betaal je geen €500,- griffierechten.

Dit bericht zit in:

Categorie: Acties

Tag: overwinning, ZZP