solidariteitsnetwerk solidarity network vloerwerk actie

Reactie op bespreking Colak BV in het college van b&w

Op 12 januari werd Colak BV besproken in het college van b&w, naar aanleiding van eerdere stukken die wij daarover hebben gepubliceerd (Link/Link). In het college kwam naar voren dat de gemeentelijke Inspectie SZW in het verleden geen misstanden hebben vastgesteld. Uit onze eerdere stukken zal duidelijk zijn dat het beeld wat het college heeft van de horecaketen niet overeenkomt met de werkelijkheid. Toch zien we wel de noodzaak, mede door een artikel dat verscheen in het Parool (Link), om nog even kort te reageren.

De reactie van het college en de inspectie verwachtten we eigenlijk ook wel. Ten eerste natuurlijk omdat zij in de dagelijkse praktijk weinig te maken hebben gehad met de grote aantallen (ex-)werkers bij Colak BV die hun verhaal met ons hebben gedeeld. Ook voor ons kwam dit contact niet uit de lucht vallen: het ontstond pas nadat we een stuk hadden gepubliceerd, op basis van de ervaringen van iemand die al bij ons was aangesloten.

Voor zover wij weten hoe de inspectie SZW werkt, kunnen wij ons daarnaast ook voorstellen dat er misstanden worden gemist. De controles worden meestal aangekondigd, en dan kijken ze even rond in het bedrijf. Dan constateer je natuurlijk niet meteen of iemand bijvoorbeeld te lang werkt, (deels) niet betaald krijgt, of wordt geïntimideerd. Ook hebben wij de indruk dat de inspectie mensen en geld tekort komt, waardoor zij zijn overbelast. Bovendien valt wat we om ons heen horen over inspecties, meldpunten, enzovoort, nou niet positief te noemen. Mensen hebben vaak het gevoel dat er niks met hun meldingen wordt gedaan, óf ze kennen dit soort instanties simpelweg niet. Dat er volgens de inspectie maar één melding is binnengekomen en er vervolgens geen misstanden zijn vastgesteld, verbaast ons dus niet.

Onze artikelen (Link/Link) en de documentaire in het televisieprogramma Brandpunt van 5 december (Link), laten duidelijk de harde werkelijkheid zien binnen de Amsterdamse horeca. Inhoudelijk hebben we hier dan ook niks meer aan toe te voegen. Wel willen wij van deze mogelijkheid gebruik maken om een oproep te doen naar Tiberiu Palade, de werker die in Brandpunt zijn verhaal doet. Wij hebben geprobeerd zijn contactgegevens te achterhalen maar dit is ons helaas tot nu toe niet gelukt. Ben of ken jij Tiberiu? Zou je dan contact met ons op willen nemen, en/of hem vragen dat te doen? Wij willen erg graag met hem in contact komen. We zijn te bereiken via info@vloerwerk.org en 06-31542625.

Dit bericht zit in:

Categorie: Algemeen

Tag: media