De achterkant van Amsterdams 'unieke buurtcafés'

Voor de deur van het café stopt de Mercedes met de eigenaars. “Zet me even koffie” roept één van hen bij het naar binnen lopen naar een van de medewerkers. Als die de koffie voor hen neer zet, draaien ze zich weer om en lopen ze naar buiten. De koffie laten ze onaangeroerd.

Een respectloze behandeling, onbetaald doorwerken na sluitingstijd en regelmatig moeten werken op dagen waarvan je hebt aangegeven dat je niet kunt. Bij de ‘echte Amsterdamse cafés’ van Çolak is het niet zo gezellig als het er op eerste gezicht misschien lijkt. De 8 in het oog springende cafés van Çolak Holding B.V. vind je op drukbezochte locaties in Amsterdam: ’t Tuinfeest, Poco Loco, Staalmeesters en Villa Nieuwmarkt rond de Nieuwmarkt, De Sarphaat, Bloemers en de Chocolate Bar in de Pijp en café Spargo in Oost.

Elke stap van het personeel wordt gevolgd door camera’s en becommentarieerd door de eigenaars middels een groeps-app, waarmee je als personeelslid ook 24 uur per dag aanwijzingen en ‘feedback’ ontvangt. Om een voorbeeld te geven van die ‘feedback’: een kersverse werknemer kreeg “hondsonbeschoft” naar zijn hoofd geslingerd, nadat hij ’s nachts het alarm van het café niet had aangezet omdat hem niet goed was uitgelegd hoe dat moest. En dat terwijl er na sluitingstijd niet doorbetaald wordt. Het café opruimen? Spullen klaarzetten voor de volgende dag? Uitvinden hoe je het alarm aanzet? Dat moet allemaal, maar dan wel ’s nachts in je eigen tijd.

Al gunnen ze je niet meer dan een 4-uren contract, toch wordt er van je verwacht dat je elke dag van de week voor hen vrijhoudt. Ook als je ruim van te voren hebt aangegeven dat je een bepaalde dag niet kunt, wordt er per brief gedreigd: ‘Als je niet komt zijn wij genoodzaakt de kosten op jou te verhalen’. Andersom werkt die inflexibiliteit trouwens niet: ingeplande diensten worden op het allerlaatste moment afgezegd, werktijden plotseling veranderd, en zelfs het café waar je die dag werkt kan gewijzigd worden terwijl je er naar op weg bent.

Die extreme en eenzijdige ‘flexibiliteit’ is een belangrijk onderdeel van de manier waarop Çolak Holding B.V. gerund wordt. De mensen die er werken worden aan de lopende band ontslagen als ze zelf niet al na een paar weken zijn opgestapt. Om de gaten die hierdoor nogal eens ontstaan op te vangen, moeten werknemers regelmatig onbetaald stand-by staan op dagen dat ze niet werken. Ze zijn dan elk moment oproepbaar, voor het opvangen van een dienst van iemand die op staande voet ontslagen is of die de respectloze behandeling niet langer kon verdragen.

Of het nu bij ’t Tuinfeest, Villa Nieuwmarkt, De Sarphaat, Staalmeesters, Poco Loco, Chocolate Bar, Spargo of Bloemers is, achter de ‘unieke’ en ‘gezellige’ uitstraling van deze ‘echte Amsterdamse’ buurtcafés schuilt dus de koele berekening van minimale kosten & maximale opbrengsten ten koste van alles.

Komt dit verhaal je bekend voor? Werk je, of heb je gewerkt voor Çolak B.V. of een vergelijkbaar bedrijf en wil je jouw verhaal kwijt? Zijn ze je bijvoorbeeld nog achterstallig loon verschuldigd en wil je actie tegen hen gaan ondernemen? Of speelt er een ander probleem? Neem dan contact op met Vloerwerk. Vloerwerk is een solidariteitsnetwerk, wij helpen jou om zelf actie te ondernemen en te krijgen waar je recht op hebt. Kijk op de rest van deze website voor meer informatie en voorbeelden van succesvolle acties in vergelijkbare situaties. Met Vloerwerk sta je sterk!

Dit bericht zit in:

Categorie: Acties, Colak

Tag: horeca